Motorracing

 

Racing i allmänhet brukar man förknippa med bilsport och motorcykelsport men det förekommer även racing inom båtsport och flygplan. Oftast delar man in de olika racingtyperna i olika klasser beroende på storlek på motor eller storlek på fordon.

Flygplansracing

Är en typ av motorsport som involverar flygplan oftast relativt snabba men framförallt lättmanövrerade man tävlar på specifika banor där man ska passera olika delar på olika sätt på antingen snabbast tid eller så ska man ha högst poäng eller så ska man ta sig runt en bana så nära den utstatta tiden som möjligt.

Motorbåtracing

Är det samlingsnamnet för tävlingar med motorbåtar. Inom motorsport finns det många klasser. Man tävlar inom tre olika former:

Rundbana - En bana där man rundar bojar och sjömärken i en bestämd ordning.

Offshore racing - Där man har en start och skall sedan ta sig i mål på en annan plats. En välkänd svensk tävling är Roslagsloppet.

OCR - Är en förkortning på engelskan "Offshore Circuit Racing".

Motorcykelracing

Inom motorcykelsport finns det ett antal olika klasser som:

Dragbike - Är en dragracingsport specifikt för motorcyklar där man kör 1/4 engelsk mil eller 402 meter på snabbast tänkbara tid. Med olika klasser som Bracket, Funny bike, Pro Stock Bike, Pro Street Bike, Super Gas Bike, Super Twin Bike, Super Twin Top Gas och Top Fuel Bike.

Enduro - Den motorcykelsport som har flest utövare i Sverige där man kör på banor i tuff och svår terräng. Det handlar mycket om uthållighet. Enduro körs i fyra olika klasser. Kända svenska tävlingar är Novemberkåsan och Gotland Grand National.

Speedway - Där man använder speciella motorcyklar och kör på en rundbana. Ett heat kör man i fyra varav. Man tävlar i lag och även i förarmästerskap. 

Motorcross - Där man kör på en en bana som är kuperad och som består av sand, jord, eller grus. Man kör i fyra olika klasser MX1 - 3 och MX-girl samt olika ungdomsklasser. Klassindelningen beror cylindervolymen och motorcykelns konstruktion.

Inom motorcykelsport finns det fler former som isracing, Trial, Roadracing, Supermoto, minimoto och snöskoterracing.

Bilsportracing

Inom bilsportracing finns det många olika former som till exmpel:

Formelbilsracing - Där formula 1 är den största och kanske den viktigaste klassen. Formelbilen kännetecknas av att de är ensitsiga och att karossen inte täcker hjulen.

GT-racing - GT står för Gran Turismo och förknippas inom bilsport av långdistansrace som till esempel Le Mans 24-timmars lopp. GT bilar är ombyggda sportbilar anpassade för banracing.

Sportvagnsracing - Är en klass där bilarna är en blandning av formelbilar och sportbilar där hjulen är täckta av karossen och bilarna är tvåsitsiga.

• Truckracing - Man kör på bana med lastbilar där topphastigheten max är 160 km/h. Man har även med sig vatten för att kyla bromsarna som annars skulle bli överhettade.

Standardvagnsracing - Bilarna är baserade på personbilar men moifierade fast inte lika snabba som formelbilar. Karossen är helt täckt och inget sticker ut förutom backspeglar vilket medför att mer närkontakt tillåts. STCC är den skandinaviska mästerskapen och WTCC är världsmästerskapen sen finns även den tyska DTM och den Brittiska BTCC  mästerskapen.